HTML

Tetszik?

Kék elefánt

Küldd be te is az írásodat az elmelkedem@index.hu-ra!

Ennyien jártatok itt


widgeo.net
widgeo.net
widgeo.net
widgets

2011.02.03. 02:30 zöld nyalóka

Mint egy körforgás...

„A történelem ismétli magát” - Hallotta ezt sokszor, többféle embertől. Most az ágyon ül és ezen mélázik. Amennyiben feltételezzük azt, hogy ez igaz, akkor az egész egy nagy körforgás. Beugrott egy kép a középiskolából, ami a tankönyvben volt, Termelés-elosztás-forgalom-fogyasztás… aztán gyorsan el is hessegette a szeme elől, gyűlölte, mikor az egyenesnek hitt gondolatmenetét valami oda nem illő megzavarta.

„A történelem ismétli magát”- alig érhetően suttogta egymagában lehunyt szemmel. A lezárt szemhéj mögött megjelenik néhány kép… diktatúrák, forradalmak, lázongások, puccsok, demokráciák… aztán diktatúra… forradalom…. Az ember sosem tanul a hibájából. Nem tudunk egyszerűen összefogni, csak akkor, amikor van egy külső erő, aki veszélyezteti a kényelmünket. Jön a nagy demokrácia a virslis kerítés mögött, mi pedig elégedetten tápászkodunk a plazma tv előtt, egy nagy házban, ami felett pedig több milliós hitel kering, mint egy tucat keselyű. Belekényelmesedve ebbe a fene nagy demokráciába mindent megengedünk magunkat. A szembe szomszédot gyűlöljük, miközben a másik szomszéddal még köszönőviszonyban sem vagyunk, aztán jön a nagy csodálkozás meredt szemmel, hogy „... hát mi hova jutottunk és mi az, hogy minket irányítani akarnak?” Jön szépen az utcára vonulás, a kurjongatás, persze a szembe szomszéddal karöltve. Ez a végtelenségig ismétlődni fog. Soha nem tanulunk semmiből.

Mint egy körforgás…

A nap felkel, ránk mosolyog, majd nyugovóra tér, miközben az évszakok is rendre követik egymást.

Mint egy körforgás…

A gondolatai a Balaton partra vezettek. Emlékszik élesen, ott ültek ketten a sötétben és azt mondta, hogy „Az élet szenvedés. Mikor megszületik a csecsemő, az első az, hogy felsír, mert elhagyja a védett burkot. Abban a pillanatban, amikor elhagyja az anyaméhet, már el kezd amortizálódni az ember.”

Arra gondol a sötétben üldögélve, hogy talán ebben az egyben igaza volt. Feltételezve azt, hogy minden megismétli magát és feltételezve azt, hogy a csecsemő azért sír fel olyan keservesen, mert jobban érezte magát az Élet előtt, nem juthatunk másra, minthogy ugyanoda jutunk életünk végén, ahol a születés előtt voltunk.

Ott aztán lepihenünk majd egy nagy kókuszfa alatt, miközben lepereg az életünk. Eljön az idő, hogy leszűrjük a tanulságot. Ráeszmélve arra, hogy nem vagyunk az igazság birtokában, a kókuszfa alól felkelve leporoljuk magunkról a szennyet és a mocskot

 

és magunkba rejtve az előző élet(ek) tanulságait ismét vállaljuk a földi szenvedést.

Majd a kortermi csendet egy csecsemő riadt kiáltása töri meg.

Mint egy körforgás…

 

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://elmelkedem.blog.hu/api/trackback/id/tr182634926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nyalóka Zöld

Névjegy létrehozása
süti beállítások módosítása