HTML

Tetszik?

Kék elefánt

Küldd be te is az írásodat az elmelkedem@index.hu-ra!

Ennyien jártatok itt


widgeo.net
widgeo.net
widgeo.net
widgets

2011.01.05. 02:11 zöld nyalóka

A magyar nyelv foscsi helyzete

Kazinczy forog a sírjában?

 

Mit szólnának vajon egy ilyen párbeszédnek azok a nagy magyarok, akik a nyelvünk letisztulásáért és megújításáért harcoltak?

 -Helcsi, milyen volt a party?

-Szióka, nagyon kiri volt az egész bulcsi! Volt fincsi kajcsi, és sok ücsi is! Nehari, hogy nem vettem fel a telcsit, csak nagyon be voltam baszcsizva…

 Biztos vannak olyanok, akik a párbeszédet könnyen tudnák ebben a „stílusban” folytatni, de most ennyinél abbahagyom, mert az én agyam nem nagyon van ráhangolódva.

(Ezúton is köszönöm Nagy Dávidnak a segítséget, nélküle ez a három mondat sem ment volna! )

 

Az internetnek, az időhiánynak, vagy csak a trendnek köszönhető vajon az, hogy az emberek a felismerhetetlenségig rövidítik és torzítják a szavakat?!

Ennek a kérdésnek a megválaszolása nem célom, de véleményem szerint kiindulópont nincsen, a szavak változása egy hosszú folyamat.

Azt remélem, hogy 10 év múlva is lesznek még olyan emberek, akik a köszönöm szépen helyett nem azt mondják, hogy köszcsi, a szeretleket pedig nem helyettesítik egy szerivel vagy lávolással!

 

Ezzel a bejegyzéssel azoknak szeretnék üzenni, akik szerint menő a fénykép alá azt írni, hogy „Énke”, akik szerint minden szóhoz hozzá kell illeszteni a –csi toldalékot, mert az úgy „cukker”… szóval nekik szeretném azt üzenni, hogy: NE TEGYÉTEK!

 

Mit szólnának vajon egy ilyen párbeszédnek azok a nagy magyarok, akik a nyelvünk letisztulásáért és megújításáért harcoltak? Véleményem szerint nem örülnének…

 

 Felszólítom minden blogger társamat, hogy emeljétek fel a szavatokat a magyar nyelv megóvása érdekében!

 

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (0/5)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://elmelkedem.blog.hu/api/trackback/id/tr182561635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Nyalóka Zöld

Névjegy létrehozása
süti beállítások módosítása